Scapă de grija „i”-urilor și nu ezita când scrii membri sau membrii

 

Alaltăieri am luat o pauză de la treburile mele și am făcut o plimbare, bucurându-mă de zilele frumoase de vară târzie. Mergeam liniștită pe stradă, încercând să simt razele soarelui care îmi mângâiau pielea. Când, deodată, apare în fața mea o domnișoară, cu zâmbetul pe buze, și îmi întinde un pliant care anunța un concert de jazz. Am început să citesc, dar m-am oprit și am analizat ce scria. Părea interesant, la prima vedere, și, în același timp, evenimentul era perfect pentru perioada aceasta dacă anunțul ar mai fi fost și scris corect.

Din păcate, singura formulare pe care o mai țin minte este umătoarea: „membri acestei formații”.

Bun. Ajung acasă, îmi verific e-mailul și văd un mesaj de la Irina care mă întreabă cum stă treaba cu „membru, membri, membrii”, dar și cu „ministru, miniștri, miniștrii”. M-am bucurat de această „coincidență” și mă întrebam: oare câți alți oameni nu știu când se pune un „i” sau doi „i”?

Știi, primesc multe e-mailuri de la cei care mi-au descoperit site-ul. Dar și de la prieteni. Iar foarte mulți au o trăsătură în comun. Le este frică. Rușine că ar putea greși. Că lumea ar putea să se uite cu o sprânceană ridicată la ei, când, de fapt, dacă ar întreba, ar fi printre cei curajoși. Cei care vor să afle își iau inima în dinți și întreabă. Apoi, se eliberează de o „grijă”. Eu, de exemplu, atunci când întreb ceva și primesc răspuns, mă simt ușoară ca un fulg de nea. Același sentiment mi l-aș dori și pentru tine după ce afli informația care iți trebuie.

Deci, aceste articole și fiecare chestiune tratată sunt pentru tine, pentru a te încuraja să fii curajos/curajoasă și să ieși la lumină. Puțin câte puțin, se vor clarifica lucrurile. Iar eu mă bucur de faptul că deja primesc mesaje de la oameni care vor să afle răspunsuri la întrebările lor.

Hai să mă întorc la oile mele. În momentul în care „s-a întâmplat coincidența”,  am făcut legătura și m-am gândit la tine. Poate și tu te regăsești în această  dilemă sau poate te frustrează atunci când vezi undeva scris „membrii” în loc de „membri”.

Atunci, hai să vedem ce pot face să te ajut. 🙂

Pentru moment, o să mă refer la aceste două cuvinte, „membru” și „ministru”.

Membru

Aș vrea să dau trei exemple, apoi să vedem diferența.

– Tu ești un membru cunoscut al acestei formații.

– Ei sunt cei patru membri ai formației de care ți-am povestit.

– Membrii acestei formații îmi plac mult.

Și acum… să vedem. Cum analizăm?

– „membru” este la singular și nu ai cum să ai dubii în a-l scrie.

– „membri”, aici, este la plural, dar nu e articulat. E ca și cum ai spune: „Nu știu câți membri are această organizație”. Sau: „Vecina mea are trei copii”.

* Dacă vrei să folosești cuvântul şi la feminin, ai și varianta membră/membre. (Sunt membra acestei asociații. Câteva membre ale asociației mi-au semnalat un caz grav de care ne vom ocupa.)

– „membrii” este la plural, dar articulat.

Aș vrea să fac încă o dată analogia cu un enunț anterior: „Copiii vecinei sunt gălăgioși”.

În altă ordine de idei, sunt sigură că și tu ai văzut scris pe undeva așa:

– „Membri formației au sosit în țară.” Sau

– „Cei doi membrii au plecat imediat după terminarea concertului.”

Buuun.

Trecem la al doilea cuvânt.

Ministru

Se aplică aceeași regulă:

– Astăzi, un ministru din Franța tocmai a sosit la București.

– Cei doi miniștri s-au întâlnit în România.

– Miniștrii celor cinci țări au luat parte la congresul din Belgia.

 Și acum să le luăm la puricat. 🙂 

– „ministru” este la singular, nearticulat, îl lăsăm în pace și nu ne atingem de el.

– „miniştri” este la plural, dar nearticulat, așa că nu îl împopoțonăm cu nu știu câți „i” ca un pom de Crăciun.

– „miniştrii” este la plural, articulat și, în sfârșit, avem obligația să adăugăm un „i”.

După cum poți observa, există un fel de șablon după care se conduc aceste forme ale cuvintelor.

Se termină în „u”(la singular), se adaugă un „i”(la plural, nearticulat) și scriem doi „i” (la plural, atunci când e articulat). Ca la o rețetă, iar acestea sunt ingredientele (depinde ce vrei să obții).

Dar eu mai am o întrebare: când un cuvânt se scrie articulat și când nu, în acest caz, la plural?

Păi, ca să-ți explic cât mai simplu, o să-ți spun că:

–  un substantiv este nearticulat (la plural) atunci când subiectul la care te referi nu îți este cunoscut:

Cei doi oameni se apropie repede de mine.

–  un substantiv este articulat (la plural) atunci când subiectul la care te referi îți este cunoscut:

Oamenii de pe strada mea mi-au sărit în ajutor de fiecare dată când am avut nevoie.

Între timp, am mai dat  peste  alte cuvinte care îmbracă aceeași formă:

– litru, litri, litrii

– celebru, celebri, celebrii

– negru, negri, negrii

– maestru, maeștri, maeștrii

– mândru, mândri, mândrii

 În final, ce trebuie să reții tu din tot ce e scris mai sus?

1.  Scrii „membri”, cu un singur „i”, atunci când substantivul e nearticulat și nu îți este cunoscut.

2.  Scrii „membrii”, cu doi „i”, atunci când substantivul este articulat și îți este cunoscut.

Tu ce alte cuvinte mai știi de acest fel și care îți dau bătăi de cap? 

Cu drag,

Vio

Scapă de grija „i”-urilor și nu ezita când scrii membri sau membrii

13 comentarii la „Scapă de grija „i”-urilor și nu ezita când scrii membri sau membrii

  1. Sfat prietenesc pentru autor: „e-mail” nu mai exista, renunta la el! De vreo 5 ani se scrie „email” legat – nu trebuie sa ma crezi pe cuvant, poti intreba pe cei care sunt in domeniu si se ocupa cu asa ceva.
    In rest, pot sa spun ca rezonez foarte mult cu acest articol, cunosc multi oameni care nu stiu sa scrie corect forma de viitor a verbelor de conjugarea a patra, si scriu mereu: „voi venii”, „nu am putut sosii”, et cetera. In orice fel te pot ajuta cu activitatea ta profesionala, cat de putin, te rog sa ma anunti, sunt „pasionat” (daca se poate spune asa) in a corecta greselile gramaticale ale altora pentru ca nu concep ca cineva care are un discurs excelent sau fie si o persoana care se vrea cat de cat inteligenta si stie sa exprime niste idei sa nu fie in stare sa scrie corect gramatical.

    O zi buna!

  2. Mi-a facut realmente placere acest articol…..Ai dreptate,chiar f. multa dreptate…..nu esti vinovat ca gresesti….esti vinovat pentru ca nu faci nimic ca sa impiedici sa mai gresesti…..

  3. Cel mai simplu, cand nu stii cati „i” trebuie sa pui, pune „y”. Cu siguranta nu te vei face de ras. Sau pune mana pe carte si invata. Pentru ca, daca nu stii cati „i” sa pui si unde, nu cred ca stii nici diferenta dintre articolul hotarat si cel nehotarat 🙂 Amin.

  4. Vai cît mă bucur că este în sfîrşit cineva c-un astfel de blog sau „sait”. Nu aş putea să spun că sînt obsedat de gramatică dar, dacă nu era gramatica în programa şcolară ,materie care făcea parte din limba şi literatura română, eram repetent în fiecare an 😀 . Asta pt că am ţinunt de mic să scriu bine şi corect. Sufar chiar şi de un aşa zis „defect”, citesc cuvintele literă cu literă (majoritatea oamenilor citesc cuvîntul). Aşa puternic ii „defectul” că mă şi opresc din citit că nu înţeleg ce scrie/ce inseamnă. Acuma vreau sa întreb o chestie, că tot venii vorba de i-uri, care mă roade de mult timp şi chiar mă enervează, se mai ţine cont de cum se scrie si unde „î” sau „â”? Asta nu că nu aş şti unde şi cum se scrie dar nu-mi place de nici un fel.

    1. Salut, Razvan,

      Îți mulțumesc:)! Problema expusă de tine este discutabilă. Nici lingviștii nu s-au pus de acord 100% cu privire la acest subiect. Deocamdată, regula e așa în DOOM. Pe de altă parte. ..cum ar fi dacă am „âncepe” cuvintele cu „â”? Sau, dacă un „cuvînt” ca „a hotărâ„, să fie scris așa ?

      O zi plăcută îți doresc!

      Vio

  5. Buna ziua , i-mi place mult acest blog, sunt constient de faptul ca nu stiu sa scriu corec gramatical , vraeu sa invat sa ma corectez. Nu stiu cand si cum se scrie intrun context ie, ei. Mult succes

    1. Salut!

      Îţi mulţumesc!

      Dă-mi, te rog, un exemplu cu „ie” şi „ei”, să ştiu mai bine la ce te referi.

      O zi plăcută!

      Vio

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Derulează în sus