Azi făceam un „inventar” al cărţilor corectate şi mi-au ieşit 13 la număr. Din ce îmi aduc eu aminte. În afară de articole şi de un blog întreg (de 180 de articole) pe care l-am terminat zilele acestea.
În timp, am observat câteva lucruri care se repetă (în afară de greşelile de gramatică) şi care ţin mai mult de stil. Ei, provocarea mea este următoarea (mai ales dacă este un autor nou, pe care nu îl ştiu personal): cum să păstrez autenticitatea autorului şi, în acelaşi timp, să şi curăţ textul de buruieni lingvistice.
Pentru că deja sunt doi ani de când fac acest lucru, mi-am creat un fel de sistem, o fişă a autorului şi, la final, ca bonus, îi dau şi câteva trucuri pe care le-am observat, lucruri pe care aş vrea să le îmbunătăţească.
În afară de corectarea în sine, pentru mine este important omul din spatele acelei cărţi sau acelui articol.
Şi m-am gândit să-ţi dau şi ţie ce am obsevat de-a lungul timpului. Poate îţi este util. Nu este o listă completă, ci sunt lucruri care mi-au venit în minte acum. Lista este deschisă şi te rog să o completezi dacă ai o idee nouă.
Aşadar… începem:
- Fraze mai scurte şi clare.
La început, să nu-ţi scape inspiraţia, scrii cum îţi vine – apoi, faci o pauză şi reciteşti; observă, te rog, dacă ce ai scris are înţeles. Mesajul pe care vrei să-l transmiţi este clar?
- Nu pune virgulă între subiect şi predicat!
- Nu scrie chiar cum vorbeşti, fără pauze şi cu un limbaj încâlcit, ci foloseşte cu încredere şi semnele de punctuaţie!
- Fii atent la acord!
- Fii atent la repetiţii – în cazul în care nu eşti sigur dacă să scrii un cuvânt sau o formulare de mai multe ori, după ce ai scris, reciteşte şi evidenţiază cu o culoare ce se repetă; atunci vezi clar frecvenţa acelor… repetiţii.
- Nu alterna persoanele – păstrează o anumită liniaritate a textului; cui te adresezi, de fapt?
„Înainte să-ţi dezvălui ce vreau să-ţi spun în continuare, vreau să-ţi imaginezi că ai mai multe variante. Nu vă grăbiţi, luaţi-vă o pauză şi gândiţi-vă.”
- Atunci când te întâlneşti cu o cacofonie, nu o „rezolva” cu formularea „ca şi”.
- Respectă cuvintele, pentru că şi ele sunt o parte din tine. Dă-le o formă frumoasă şi tratează-le aşa cum vrei tu, la rândul tău, să fii tratat.
- Nu scrie cuvintele care sunt sinonime unul după altul. (Este un băiat îndrăzneţ şi cutezător.)
- Atunci când scrii o frază (mai ales dacă ai o paranteză intercalată), reciteşte-o. De multe ori se întâmplă să o începi într-un fel şi pe la jumătatea ei să te răzgândeşti şi să scrii despre altceva.
Astfel, pentru mine, e o frază incompletă şi cititorul nu înţelege ce ai vrut să transmiţi.
Deci…
– claritatea mesajului
– recitire, verificare (după o pauză)
– semne de punctuaţie
– virgule
– repetiţii
– fraze mai scurte
– păstrează persoana căreia te adresezi
Pentru tine cum este atunci când scrii un text?
Şi aminteşte-ţi mereu că oricând poţi să înveţi ceva nou; spune-ţi „Bravo” pentru fiecare cuvânt învăţat, pentru fiecare regulă sau pentru fiecare text reuşit. Este meritul tău!
O zi minunată!
Cu drag,
Vio
bun. exact ce trebuie! In general eu recitesc ceea ce scriu. Eu sunt atent ”la semne de punctuatie si la virgule”.
Mulţumesc Vio pentru structurarea informaţiei.
Am constatat în tim că sunt două tipuri de scrieri mare ce se postează pe internet:
1. tip postare – adică texte creaţii originale sau preluări din diferite surse
2. tip comentariu – comentarii, răspunsuri, discuţii, aprecieri etc. asupra textelor din prima categorie sau la o anume temă propusă.
Dacă pentru prima categorie sunt de părere că textul, înainte de a fi postat, trebuie redactat pe un editor de texte (notepad, word etc.) şi acolo să se producă toate etapele de analiză din postarea de mai sus, pentru categoria a 2-a e un pic mai dificil.
În prima categorie timpul poate fi de partea ta şi revederea textului pentru îmbunătăţiri de stil este posibilă.
În cea de a doua, timpul nu-ţi este aliat, uneori trebuie să scrii repede, chiar să porţi dialog, situaţii în care cei mai mulţi renunţă la diacritice, folosesc părecurtări, nu dau atenţie semnelor de punctuaţie şi – înainte de a apăsa Enter sau butonul Postează – nu mai revizuiesc în nici un fel cele scrise.
Şi pentru că tot veni vorba de stil: la prima categorie aş adăuga şi o ultimă acţiune privind stilul de „publicare”: aranjarea textului în spaţiul de publicare, încadrarea lui cu elemente media – foto, video – , stabilirea sublinierilor sau evidenţierilor, mărimii şi stilului fontului, alinierea stânga-dreapta a textului, formarea paragrafelor. Dacă formularul nu oferă direct elemente pentru astfel de opraţiuni, e necesar să stăpâneşti căteva elemente de bază ale limbajului HTML. Uneori, acolo unde este posibil chiar şi pentru textele din a doua categorie se impun respectarea unor regului minime de aranjare a textului înainte de postare.
Textul este perfect adevarat ! De multe ori scriu cite ceva si plec de la o premiza iar in finalul scriiturii ajung la o concluzie pe care n-ai cum s-o ‘scoti” din ceea ce ai scris pina atunci! Asta se intimpla cind n-ai clar in minte ceea ce vrei sa spui. Isaac Asimov spunea ca pentru el este usor sa scrie un roman, de exemplu( si are destule!), daca stie sfirsitul. Este o chestie care opractic si eu pentru ca am constatat ca atunci cind incepi sa scrii despre un subiect incepi sa brodezi pe marginea lui si ajungi in cu totul alta parte decit ai fi vrut. Ca atare ,atunci cind ma apuc de scris( pentru mine, pentru ca din 2009 n-am mai colaborat cu revista pentru care scriam) imi propun clar un sfirsit si apoi incep sa dau drumul literelor. Bine, de multe ori mai divaghez. Adica bat cimpii!. Dar la final revad totul si daca nu este logic si clar ceea ce am vrut sa comunic o iau de la inceput. Pina acum insa, mi s-a intimplat de extrem de putine ori!.La buna vedere !
„pentru mine este important omul diarticole n spatele acelei cărţi sau acelui articol”. Din păcate, cred că nu ţi-ai urmat propriul sfat referitor la „recitire, verificare (după o pauză)” 🙁 În rest… articolul e util, scurt şi la obiect.
Mulţumesc, Cristina, pentru observaţie!
Eu le recitesc. A fost o problemă tehnică şi nu am putut edita textul.
O zi plăcută!