Despre Vio

sv 3Salut! Violeta Ieremie este numele meu, iar una dintre pasiunile mele este lingvistica.

Încep  să citesc de prin clasa a IV-a cărți pe care încă nu le înțelegeam, dar care mă fascinau. Mă înscriu la liceul cel mai bun din orașul meu unde, printr-o încurcătură, ajung la profilul de filologie. Însă nimic nu-i întâmplător. 🙂

Urmez cursul firesc al educației formale și intru la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării (limbi străine, franceză-engleză) unde m-am împrietenit și mai mult cu lingvistica. Încep să-i simt gustul, să o savurez și să mă joc cu literele.

Îmi părăsesc orașul natal pentru a mă integra în peisajul Bucureștiului unde, încet-încet, mă fac cunoscută pentru tendința mea de a-mi ajuta apropiații să se descurce printre ițele gramaticii limbii române. Îmi ajut prietenii cum pot și cât pot, de la formulări armonioase către iubiți/iubite până la a face diferența între „vise” și „visuri”.

Descopăr dezvoltarea personală, mă înconjur de oameni minunați, însă eu tot nu mă liniștesc. 🙂 Continui să-i corectez și să le explic de ce se zice „pe care” și nu „care”.

Încep să-mi fac o reputație de Grammar Nazi, ceea ce pentru mine sună cam dur și mă domolesc o perioadă.

De ceva vreme, cei din jur tot îmi spun să-mi fac un site pe care să scriu ce știu eu despre subiectul ăsta. Asta ca să nu mă mai sune în toiul nopții când nu știu cum se zice corect nu știu ce cuvânt.

Nu știu de ce, dar am refuzat să iau în serios propunerea aceasta până într-o zi când aveam poftă să scriu. Și m-am gândit că niște pagini virtuale ar fi minunate pentru a face acest lucru. Între timp, am revenit la sentimente mai bune și, uite-așa, a luat ființă blogul  scriebine.ro  unde am de gând să fac lucruri mărețe. În primul rând, mi-aș dori să contribui la clarificarea unor dileme ale limbii române,

  • Care sau pe care?
  • Vise sau visuri?
  • Nivele sau niveluri?
  • Copii sau copiii? ș.a.m.d.

într-un mod ușor de înțeles și creativ, dar și la conștientizarea puterii cuvintelor. Ceea ce voi scrie nu va fi într-un stil academic, pentru asta aveți „biblii” pe care le puteți consulta.  Mai degrabă, vom exersa aici.

Înainte de toate, vreau să lămuresc un lucru: și eu învăț odată cu tine, îți spun din experiența mea, iar atunci când nu știu, opresc puțin timpul în loc 🙂 și mă duc să-ntreb.

P.S.  Te aștept și pe tine să-ți aduci contribuția la creșterea acestui site, destinat celor care vor să se joace și să învețe să lege dou
ă vorbe în română într-un mod corect. Aștept întrebările, sugestiile și răspunsurile tale.

Cu drag,

Vio

41 de comentarii la „Despre Vio

  1. Felicitari pentru demersul donquichotesc. Surprinzator ca o „tipa trendy”(da, sunt si un pic misogin!…) are preocupari (cu iz de visuri-…, dar si un pic malitios, deh!) in domeniul deloc entuziasmant al formularii corecte si exprimarii exacte a gindirii.
    Poate mai convingi si alte persoane sa faca apostolat. Mult noroc si multa cerbicie!

    Cu stima,
    Another Deepcover Language NaZi

    1. Mulțumesc:)! Eh, fiecare cu piticii lui, acum. Iar eu, în loc de pitici pe creier, am virgule:d. Păi, încetul cu încetul, începe lumea să se trezească și să aprecieze așezarea cuvintelor într-o anumită ordine.

      O zi frumoasă!

      Vio

  2. Ma bucur nespus de mult ca am descoperit blogul tau ( Marius Cruceru avea un articol care m-a trimis la tine).
    Eu locuiesc de multi ani in U.S si nu de putine ori prietenii mi-au trimis carti scrise sau traduse in limba Romana( pentru a ma tine la curent cu ceea ce se intampla pe plan cultural in tara).
    Am fost foarte dezamagita de felul in care multe din aceste carti au fost scrise sau traduse (pline de greseli gramaticale si lingvistice, greu de citit) si ma intrebam daca se mai gasesc pe undeva oameni” de litere” care sa iubeasca limba Romana si sa-i ajute pe ceilalti sa vorbeasca si sa scrie corect Romaneste.
    Faci o lucrare minunata . Iti doresc mult succes si perseverenta.
    Mariana

    1. Îți mulțumesc pentru răspunsul tău, Mariana. De asemenea, este de lăudat interesul tău încă viu pentru limba nativă, în ciuda faptului că ești de mulți ani plecată din România.

      Mulțumesc pentru încurajări:)!

      Vio

  3. Mă bucur foarte mult că am găsit blogul tău. Pentru mine este foarte bine venit, în primul rând pentru că am terminat școala în urmă cu vreo 30 de ani și nu-mi mai amintesc toate regulile gramaticale, iar în al doilea rând pentru că trăiesc în Italia de aproape 7 ani și încetul cu încetul uit să folosesc corect limba maternă. Am făcut cursuri de limbă italiană, m-am străduit să învăț corect această limbă și am descoperit că fac o groază de greșeli în limba mea. Cred că gramatica limbii italiane este la fel de complexă ca cea a limbii române dar marea diferență între cele două este că în italiană nu se folosește cratima (a-ți, m-am, etc.) și din cauza acestei diferențe m-am trezit că nu mai știu să o folosesc corect. Drept consecință primeam observații din partea băiatului meu, atunci când comunicam prin mesaje și crede-mă că e foarte neplăcut. Din cauza asta apreciez mult, tot ce ai făcut aici. Cu respect.

    1. Bună, Liliana,

      Mulțumesc! Eu te înțeleg perfect. Știu puțină italiană și se aseamănă, într-adevăr, mult cu româna, dar frumoasa noastră limbă mai are câteva elemente în plus, sporindu-i gradul de dificultate.

      Așa că, nu ezita să-mi scrii în momentul în care ai nelămuriri în privința vreunei dileme care te frământă:)!

      O după-amiază frumoasă!

      Vio

      p.s. ” Din cauza asta apreciez mult”= datorită, pentru că e de bine.

      1. Am observat ca ,din cauza, a devenit universal folosit, si cand e de bine, si cand e de rau, nu numai de catre oameni simpli, din popor dar si de catre ” vedete ” si oameni ” cu carte”. Alte greseli care ma zgarie pe creier: voi sunte-ti, voi face-ti etc, m-ai vrei ceva? v-a fi, va adus, a-ti fost, m-a doare… si muuulte altele. Am ajuns un popor de agramati.
        Nu pretind a fi o experta a limbii romane, dar cand nu sunt sigura pe ceva, ma duc pe google, mai frate si tot scriu corect. Poate mai pun cate o virgula in plus sau mai omit cate una. Limba romana este a naibii de grea, dar asta nu e o scuza pentru a o macelari.
        In alta ordine de idei, bravo Violeta pentru initiativa ta, avem nevoie de oameni ca tine care sa ne reaminteasca limba romana. Daca am greseli, te rog sa ma corectezi fara mila :))))))))))))))

  4. Buna Vio.

    Ma numar printre cei ce se bucura nespus pentru existenta acestui blog, si implicit a ta, dat fiind faptul ca m-a deranjat dintotdeauna atat scrierea cu greseli gramaticale, cat si vorbitul in aceleasi conditii.

    Pe de alta parte, desi mi-a placut gramatica mai mult decat orice alta materie (era singura pe care o faceam cu o pasiune de nedescris), nu sunt sigura ca folosesc virgula asa cum trebuie…

    Te felicit pentru initierea acestui blog, iti doresc rezultate maxime, si iti multumesc pentru ce voi invata de la tine pe viitor.

    Ramona

    1. Salut, Ramona!

      Şi eu mă bucur nespus de comentariul tău. Îţi mulţumesc şi promit să dau tot ce-i mai bun, să pun lucrurile pe o altă direcţie.

      Cu drag,

      Vio

  5. După cum m-am documentat pe aici, aş spune mai degrabă că eşti un fel de George Pruteanu, Dumnezeu să-l odihnească. La grea treabă te-ai înhămat pentru că oamenii „e”, în general, greu de educat. Dar, pentru ca în ziua de azi mai mult se scrie decât se citeşte, e bine că se mai găseşte câte cineva care să ne mai taie din elanul ăsta, atrăgându-ne atenţia că suntem plini de greşeli de exprimare, gramaticale etc. Mult succes în continuare şi felicitări pentru ceea ce faci.

    1. Oana, ştii cum e? Cine vrea, se educa. Cine nu…dragostea cu forţa nu se face. Din fericire, am descoperit că sunt multe persoane care vor să facă asta, iar acest lucru înseamnă evoluţie. Eu nu pot decât să mă bucur şi să-i felicit pentru alegerea făcută.

  6. Ai tot respectul și admirația mea pentru ceea ce promovezi. Sincer, îmi pare rău că abia astăzi am descoperit acest blog-ul. Din ceea ce am citit până acum, am observat, spre rușinea mea, că fac greșeli destul de grave atunci când folosesc virgula. Așadar, voi profita de faptul că am găsit pe cineva care explică atât de bine regulile de baza ale gramaticii, și voi încerca să asimilez cât mai multe informații. Mulțumesc!

  7. Vio, in primul rand, felicitari pentru site si pentru ca ai avut curajul sa pornesti pe un drum infernal, din punct de vedere al timpului pe care trebuie sa-l aloci acestei activitati. In al doilea rand, te rog sa intinzi mana si sa primesti o liniuta pentru „2 vorbe in romana”. Nu cred ca spune cineva „doi vorbe”. Lasa-ma sa cred ca a fost un test :).

  8. Felicitari. Nu am inteles niciodata de ce s-a considerat ca este suficient sa studiem gramatica limbii romane doar la nivel de gimnaziu. Am lucrat o perioada intro institutie de invatamant superior, ca secretara pentru studiile de masterat. Nici acum nu stiu daca ar fi trebuit sa ma amuz copios citind diversele cereri scrise de domnii studenti sau sa plang de mila lor. Nu e posibil sa ajungi sa iti sustii examenul de licenta si sa nu fii in stare sa iti scrii cererea corect din punct de vedere gramatical. Asa ca inca o data, felicitari pentru initiativa. Madalina

  9. In sfarsit existi! Cateodata ma trezesc in fata unor expresii, cuvinte, fraze pe care nu stiu sa le pun intr-un anumit context. Nu sunt chiar un dezastru la gramatica dar…e intotdeauna loc de mai mult si de mai bine.
    De-acum pot sa ma lamuresc rapid!

    Iti multumesc, Violeta!

  10. Multumesc Violeta ,am vazut tirziu mesajul tau ,felicitari ca te implici in aceasta treaba de a ne corecta ,personal am nevoie de asta , nu-mi este jena sa recunosc ,ca de multe ori vad ca sunt depasita de unele situatii pe care a-si dorii cu ajutorul de la tine sa ma corectez ! Am terminat scoala demult dar asta nu ma scuza atunci cind vreu sa scriu ceva in reteaua aceasta …nu ma descurc asa cum ar trebuii .Accept si multumesc pt ajutor! Felicitari !!!

  11. Buna Vio, Nici nu poti reliza cata bucurie mi-a transmis faptl in in aceasta dimineata, dintr-o rasfoire a stirilor de dimineata de pe antena3, am aflat de existenta ta, si accea ce insemni. Imi cam pierdusem speranta ca din generatia noua se vor naste oameni de cultura si oameni care pot sa readuca limba romana la valoarea ei. Imi cer scuze asupra calitatii expresiei mele, am cam pierdut de mult felul de a ma exprima cursiv datorita mesesiei mele, si nu numai, aici intelegi tu, dar iti promit ca daca o sa-mi inving frica de a nu parea penibila” un inceput este”, te voi contacta, acum ca stiu ca existi. Itit doresc mult succes in ceea ce ai inceput sa faci si mai ales in ceea ce vei realiza. Este f bine sa visezi dar este si mai bine sa ai visuri si sa le implinesti. Cu stima si deosebita consideratie, monica

    1. Bună dimineaţa, Monica!

      Îţi mulţumesc mult pentru comentariu.

      Nu îţi fie frică, evoluţia începe cu recunoaşterea că nu ştii şi că vrei să înveţi. Restul vine de la sine.:)

      O zi minunată!

      Vio

  12. Buna Vio!
    Ma numesc Bogdan,sunt din Buzau si apreciez ce vrei tu sa faci pentru comunitate,si asa roasa de prejudecati si oameni fara scrupule si cultura. Cum am putea contribui noi ,restul sa te ajutam sa prosperi si sa-ti faci cu adevarat un nume(desi mi se pare ca esti deja cunoscuta) in literatura,am atasat si blogul meu aici si as ramane recunoscator daca l-ai vizita si ti-ai da o parere avizata de lingvist.
    Tot respectul si succes si mi-ar placea sa tinem legatura „gramatica”!

  13. tine-o tot asa, player si cu luci te saluta si te pupa cu mare drag, ne e tare dor de tine …

  14. Buna Vio,
    Asteptam de mult ca cineva sa preia initiativa de a face (ceea ce mie imi place a numi) „Politia limbii romane”. Explica-le, te rog, cand se scrie „ati” si cand „a-ti”; unde se pune accentul pe „trafic”. Ma rog, daca urmaresti emisiunile TV, vei avea „munitie” destula pentru site-ul tau. Ar mai fi ceva, poti explica romanilor cum sa se prezinte? Adica, unde e locul numelui si al mai ales al PREnumelui? Mult succes!

  15. Multumesc pentru toate sfaturile bune pe care n-i le dai .am terminat scoala in anul 1969 ,multe s-au achimbat de atunci ,dar inca mai tin minte reguli elementare de gramatica ,te rog draga Violeta , sa ma inveti cum este corect sa scriu in ceea ce priveste cuvantul ”sunt” ex: sunt bine , sau , sunt multi ,sau , asa cum sunt ei , ma refer an ce mod folosim cuvantul sunt an scriere !Si daca in acest comentariu nu am scris corect ,te rog sa ma corectezi! Felicitari pentru activitatea ta ,pentru nobila stradanie pe care o faci !

    1. Salut, Tania!

      Mulţumesc şi eu pentru comentariul tău.

      Din păcate, nu am înţeles foarte bine întrebarea ta, pentru că, aşa cum ai scris tu, „sunt bine, sunt mulţi, aşa cum sunt ei”, e bine.

      Şi, dacă tot am permisiunea ta, am câteva observaţii:

      – „pe care n-i le dai” (ni le dai, unde „ni” este pronume personal (cui? nouă, -ni, forma neaccentuată);
      – „an ce mod”, „an scriere” – aici, trebuie să foloseşti „î”, pentru că e la începutul cuvântului. „â” se foloseşte în interiorul unui cuvânt ca, de exemplu, „pâine, a mânca, mâine etc.”

      Când ai un cuvânt care începe sau se termină cu „î”, foloseşti „î” din i.

      O zi plăcută îţi doresc!

  16. cine sunt eu este o intrebare mare…am descoperit…cine esti tu? o fire perfecta a unei fiinte albe, miraculoasa, trendy, cu iz de frantuzoaica…cine esti tu? EU STIU…TU STII…MULT SUCCES IN CONTINUARE VISULE 😉

  17. Bună!
    Ai scris: „… în calitate de corector voluntar al unor articole postate.”
    Pe cine supraveghează articolele acelea ?

    ___
    PS. Chiar m-a bufnit râsul, când am vrut să apăs butonul [Post Comment]… chiar e frumoasă limba română! Câteodată ne batem joc de ea (dintr-o inerție controlată apatic) cu preluări aiurea, pe principiul engleză > romgleză > româneză ?

    1. Buna, Adrian!

      Sper ca acest comentariu al tau se vrea a fi unul…constructiv? Daca da, si ca sa-ti raspund, mi-ar placea sa schimbi tonul.

      Multumesc!

  18. Buna! Vreau sa-ti zic in primul rand ca mi-a placut mult articolul tau, si eu sunt pasionata de gramatica si de respectarea normelor gramaticale, pot sa zic ca inca din generala gramatica reprezenta unul din punctele mele forte. Mi-ar placea foarte mult ca in viitor sa corectez carti, articole, pentru ca imi place si sa citesc mult. Ideea e ca nu acesta e domeniul pe care vreau sa ma axez, mai mult as vrea sa fac asta pentru ca imi place, ma pasioneaza. Nu stii cumva daca exista anumite cursuri care sa ma ajute mai mult in a ajunge sa practic asta? Ai vreun sfat pentru mine legat de unde ar trebui sa incep pentru a corecta articole sau carti? Multumesc mult!

    1. Buna, Bianca!

      Multumesc mult pentru comentariu!

      Pâna acum, nu am auzit de cursuri de acest fel.

      Pot sa-ti spun cum am început eu: am facut liceul de filologie, Facultatea de Litere, apoi am cautat orice activitate care sa aiba legatura cu acest lucru: voluntariat, apoi am fost autodidacta.

      Succes!

  19. Vezi ca.. chestia asta: ,,Într-o zi și jumătate, am citit o carte de 250 de pagini și am corectat-o, al cărei autor este Daniel Zărnescu,, – nu suna deloc lingvistic!

    -,al carei autor, trebuie iniserat dupa ,,pagini,,. Consulta-ti profii!

    In rest, spor la munca, grozava idee!

  20. buna,

    am citit pe site-ul lui Daniel Zarnescu faptul ca ai tinut un workshop despre creativitate in scris. Ma intereseaza acest aspect, imi poti da mai multe detalii.

    imi place foarte mult site-ul tau. ma bucur ca l-am descoperit.

    Felicitari!

    Georgiana

  21. Draga Vio ( permite-mi sa-ti spun draga pentru ca asa am simtit de cand te-am citit prima data) iti multumesc pentru efortul depus. Nu e usor ceea ce faci tu insa cand e din si cu pasiune parca prinzi aripi. Fie ca fanii blogului tau sa se inmulteasca exponential.
    La multi ani, de ziua femeii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Derulează în sus