Nu sunt creativ! Habar nu am să scriu ceva, eu sunt o persoană tehnică!
Aud frecvent aceste cuvinte în jurul meu de la persoanele cu care intru în contact fără ca acestea să știe că oricine are potențial creativ. Oricine poate scrie ceva și nu trebuie neapărat să publice undeva sau să fie un geniu al literelor.
De ce e bine să scrii?
Pentru că scrisul are efect terapeutic. Am găsit un citat care exprimă acest fapt, însă nu mai știu cine l-a spus: „Există o terapie mai puțin cunoscută, dar folosită cu succes de mulți dintre noi, până acum doar instinctiv: scrisul ca formă de echilibrare personală. Scrisul ajută la dezvoltarea creativității, te face mai instrospectiv și mai analitic cu problemele personale”.
Studiile americane au dovedit eficiența acestor metode în rezolvarea afecțiunilor corelate cu stresul, depresiile, oboseala. Scrisul conferă confortul intimității („vorbesti” singur, nu ai spectatori), al secretului (nimeni nu trebuie să citească), dar și al dezvoltării unei laturi artistice (dai atenție formei de exprimare).
Este o idee preconcepută faptul că procesul creativ este ceva destinat doar anumitor persoane, un privilegiu de care se bucură numai câțiva oameni.
Așa să fie?
Ia să vedem! Cineva îmi zicea într-o zi că habar nu are cum ia naștere o operă (sub orice formă: roman, poezie, piesă de teatru, eseu, articol etc.).
– Peste noapte? mă întreba respectiva persoană.
– Cum peste noapte?
– Adică stai pe scaun, pe pat, pe fotoliu, te uiți pe tavan, nu dormi și îți vin ideile.
– Serios??? Așa crezi tu?
– Da, eu așa îmi imaginez.
M-am făcut ca un arici și am zis că ar fi bine să scriu câteva cuvinte despre subiectul acesta, să afle mai mulți oameni, inclusiv persoana cu care am purtat dialogul, că a fi creativ este un proces cu mai multe etape.
1. Pregătirea
Aceasta este perioada cea mai intensă unde faci cea mai multă muncă. De exemplu, un scriitor scrie, citește sau revede ce a scris.
Nu e cel mai distractiv, însă e necesar. De fapt, creativitatea constă în mai multe conexiuni între lucruri, întâmplări, emoții. Iar paleta de opțiuni este foarte variată.
2. Incubația
Ce cuvânt de neînțeles, nu-i așa? Face parte din etapa mistică a procesului când nici nu știi că mintea ta, subconștientul, lucrează la vreo idee sau, dacă știi, habar nu ai când va apărea.
Acum mintea ta conștientă și inconștientă lucrează, face conexiuni (pe care le ai din etapa anterioară atunci când ai citit, ai scris, ai recitit ce ai scris), separă ideile care nu sunt necesare.
Însă nici acest nivel nu e floare la ureche. Pentru că în fiecare zi suntem bombardați cu tot felul de știri, vorbe aiurea, prostii auzite sau văzute, iar ceea ce am acumulat în prima etapă s-ar putea duce pe apa sâmbetei, distrăgând atenția minții subconștiente de la ideile bune citite până atunci.
Și… nu cred că o să te surprind dacă îți spun că procesul creativ se întrerupe.
Iar apoi spui:
EU NU SUNT CREATIV!!!
Ba ești, mintea ta lucra la ceva, dar ai sabotat-o prin lipsă de concentrare!
3. Iluminarea
Nu știu dacă te gândești la Iluminați, la înțelepți, la maeștri spirituali, la Buddha, însă această etapă este asemănătoare cu momentul în care te lovește trăsnetul și care te scoate din amorțeală. Uiți că ți-e foame sau că afară plouă cu găleata de trei ore și îți zici: ASTA E!!! Dumnezeule, uite unde era ideea! Era atât de simplu! De fapt, lucrurile cele mai simple sunt cele mai dificile. Și gândește-te că acea idee nu ți-a picat dintr-odată, ci ea a fost procesată într-un anumit timp.
Atenție!!
Te poate lovi oricând și oriunde, așa că ar fi bine să fii atent la gândurile tale și să le notezi.
4. Implementarea
În sfârșit, ideea vede lumina zilei. Însă trebuie șlefuită.
Așadar, procesul de creație începe și se termină cu muncă. Acum știi ce ai de făcut, îți pui ideile în ordine și începi să lucrezi la proiect!
De ce este important să știi etapele procesului de creație? Pentru că îți dai seama unde greșești.
Fiecare e capabil de actul creativ și de originalitate, doar că unii sunt mai creativi pentru că au învățat fie cum funcționează procesul, fie cum să-l intensifice (dar despre acest ultim aspect altădată îți voi povesti). Ceilalți preferă scurtăturile și se rătăcesc pe drum.
Sper că ți-a fost de folos acest articol inserat printre aspecte gramaticale. Vreau să te ajut cât mai mult și cât mai bine pentru a te încuraja să-ți dezvolți și această latură a ta.
„Scrie bine” nu se referă doar la gramatică. Ci se referă la procesul de scriere în sine.
Așadar, care e PRIMUL PAS pe care trebuie să-l faci? Pregătește-te, scrie, citește mult, recitește ce ai scris și atunci ideea te va lovi.
p.s. Am un material pentru tine pregătit, despre cele 9 credințe limitative care îți suprimă creativitatea.
Lasă-mi un comentariu și zi-mi dacă tu te consideri o persoană creativă și ce metode folosești pentru a genera idei, iar eu îți trimit materialul de care îți ziceam. Sau dacă nu te simți confortabil să scrii câteva cuvinte sub articol, trimite-mi un e-mail în care să-ți spui părerea despre ce am scris și primești de la mine cele 9 credințe limitative care îți suprimă creativitatea.
Atunci când scrii, nu neglija, totuși, forma! A scrie cu greșeli e ca și cum ai purta un costum scump și ai avea o mașină de lux, însă ai ieși din casă cu pantofii rupți ori murdari.
Cu drag,
Vio
Buna,
Ma numesc Anca si tocmai am citit acest articol care vine ca o speranta,de fapt luminita de la capatul tunelului pt mine,cum ca toti putem fi creativi.Nu ma consider creativa,desi vreau enorm de mult sa fiu asa.Multumesc pt articol,e o speranta pt mine.
Salut, Anca!
Mă bucur nespus de mult că am putut să-ți fiu de folos.
Este o idee preconcepută că nu suntem creativi. Gândește-te la copilărie, când te jucai, cum inventai tot felul de strategii și joculețe să-ți umpli timpul.
Doar că, în timp, creativitatea ne-a fost anihilată de constrângerile sociale, de programarea socială, de reguli etc.
Fă un exercițiu de imaginație și inventează ceva. Orice. Poate să fie o mică istorioară despre viața ta, o întâmplare sau despre o persoană.
Ba, mai mult, poți să mă contactezi și să mi-o trimiți, să-mi spui cât de greu sau cât de ușor a fost să faci asta.
Am nevoie de feedback-ul tău legat de această chestiune, pentru că aș vrea să mai scriu câte ceva despre acest subiect, dar am nevoie să atac problemele de la rădăcină, pentru a găsi o soluție.
Așa că, aștept să te întorci cu un răspuns la provocarea mea.
Ce zici?:)
Cu drag,
Vio
Buna Vio,
Ma numesc Carmen si tocmai ti-am citit articolul… interesant! ca de altfel si raspunsul tau pt Anca.
Am o intrebare… Iti plac Rhonda Byrne, Hicks, Napoleon Hill,etc?
Merci, sa-mi raspunzi pe mail!
O zi buna,
Carmen
Într-adevăr este nevoie de un mic efort și exercițiu pentru a fi creativ. Dacă întrebi 10 prieteni de ai tăi dacă pot să își aștearnă gândurile pe hârtie, probabil că 9 vor spune că nu, nu au talent, nu știu despre ce să scrie. Și totuși, îți sunt prieteni și mai mult ca sigur ai avut parte de nenumărate conversații interesante despre o multitudine de subiecte. Prin urmare este doar o chestiune de percepție sau de frică.
Mult succes, este un site deosebit pentru cei ce au nevoie de suport.
Un weekend minunat îți doresc și…la cât mai multă introspecție, pentru a-ți afla adevăratul izvor de creativitate.
Vio
O persoana tehnica e foarte creativa. Doar ca se exprima mai greu folosind cuvintele. Prefera liniutele si formulele matematice. Poate ar trebui imbunatatita comunicarea. Eu am facut politehnica si crede-ma ca toti colegii mei excelau mai ales la creativitate.
Bună, Ana!
Mulțumesc pentru comentariul tău. Aș vrea să știu dacă te-ai și gândit la o modalitate de îmbunătățire a comunicării. Și eu am prieteni care îmi dau ideile scrise pe foaie, sub formă de liniuțe și mă roagă să le aștern într-un mod armonios.
O seară frumoasă!
Vio
Buna Viorica,
Tocmai scriu o carte (roman) si sunt multumita… Am s-o public peste 3luni.
As vrea sa stiu daca acesta este domeniul tau…?
Multumesc,
Carmen
A fi creativ face parte din natura umana. Sunt oameni care au creativitate, dar si-o reneaga alegand rutina si banalul, deoarece e mai comod asa. Insa in momentul in care iti accepti pe deplin creativitate, lasi liber copilul din tine, si asta poate sa iti dea lumea peste cap. El iti va darama falsele constructii ale egoului, mai ales mastile pe care le-ai pus pentru a fi acceptat de societate.
Vio dragă,
nici nu știi ce mă bucur când citesc articole ca acesta pe care l-ai scris! mă interesează foarte tare subiectul abordat de tine și de când mi-am ridicat site-ul terapieprinscris fac multă muncă de cercetare… din păcate site-urile românești pe .ro sunt foarte puține pe tema aceasta, față de cele din afară. mi-am zis, Dumnezeule, în România pe nimeni nu interesează subiectul acesta! dar uite că mai dau peste oameni faini

Vio, vom face o comunitate frumoasă pe tema aceasta! scrie bine chiar SCRIE BINE
aștept să te citesc, inspirație și spor la scris!