Oamenii este frumoşi (acord gramatical)

acord gram

Totul este conectat. Noi, oamenii, suntem conectaţi, deşi nu ne dăm seama. Fiecare fir de iarbă este la locul lui. Fiecare frunză este cu un rost. Fiecare sunet, literă, pas, mişcare înseamnă ceva. Armonia există peste tot. Eh… şi se mai întâmplă uneori să călcăm pe alături. Ce se întâmplă atunci? Se destramă conexiunea. Ştii, şi în cazul literelor se întâmplă acest fenomen. De câte ori n-am auzit eu oare „eu este?” 🙂 Ce fel de acord este acesta? Unul spus sau scris „la mişto”, dar care, repetat, poate să creeze (puţin) haos. Despre ce vom discuta azi? Despre acord. Acordul dintre subiect şi predicat. Voi pune accent pe subiectul multiplu, deoarece acesta dă bătăi de cap.  Ia-ţi o cană cu ceai, un pix şi o foaie. O să ai nevoie, crede-mă! 🙂 Să începem treaba: Ce este acordul? „Raportul de interdependenţă dintre subiect şi predicat.”

  • Cu alte cuvinte, persoana despre care este vorba în propoziţie trebuie să fie în deplină armonie cu acţiunea pe care o desfăşoară.

Exemplu: Ne referim tot la verbul „ a fi”? Eu sunt acasă. Tu eşti în parc. El/ea este afară. Noi suntem în grădină. Voi sunteţi cuminţi. Ei/ele sunt la şcoală. Aici a fost vorba doar de un subiect simplu. Lucrurile se complică puţin (cu o aruncătură de băţ 🙂 ) atunci când avem de-a face cu un subiect multiplu. Ce-i acela subiect multiplu? Este un subiect format din mai multe cuvinte.

  • Ioana şi Maria sunt prietenele mele.  (Ioana şi Maria = subiect multiplu)

La ce trebuie să fii atent atunci când ai o astfel de situaţie în faţă? La cuvintele care compun subiectul multiplu. Predicatul trebuie să ţină cont de elementele componente ale subiectului multiplu. Şi acum hai să ne clătim ochii scriind exemple şi cazuri cu care te poţi întâlni: 1. Fiecare element al subiectului multiplu este la plural. (aici e simplu) Predicatul este la plural.

  • Plantele, oamenii şi pisicile îmi dau energie.

Avem aşa: Subiect multiplu = plantele, oamenii, pisicile Predicat = dau 2.   Fiecare element al subiectului multiplu este la singular, dar participă în egală măsură la acţiune. Predicatul este la plural.

  • Mărul roşu, tabla de scris, creionul fermecat şi radiera buclucaşă au dispărut din ghiozdanul băiatului.

Subiect multiplu = mărul, tabla, creionul, radiera Predicat = au dispărut 3.   Atunci când unul dintre elementele subiectului multiplu exclude pe celelalte. Predicatul este la singular. Eh, cum vine asta, cu excluderea? Să-ţi dau un exemplu:

  • Vii sau pleci? Nu poţi veni şi pleca în acelaşi timp. Trebuie să alegi o acţiune.

Întorcându-ne la subiectul multiplu, uite un exemplu: Câinele sau motanul stă pe prispă? Subiect multiplu = câinele, motanul Predicat = stă Continuăm, da? 🙂 O să-ţi amintesc de predicatul nominal (despre care voi scrie mai în detaliu în următoarele articole). Pe scurt, predicatul nominal este format din: a) verbul a fi, care nu are înţeles de „a exista”. (Eu sunt aici.) b) nume predicativ adjectival Exemplu:

  • Eu sunt harnic. Ea este elegantă. Noi suntem bătrâni. Voi sunteţi uituci.

În acest caz, „a fi” nu poate fi singur, deoarece nu are înţeles de „a exista”, iar cuvântul care îl însoţeşte se numeşte nume predicativ adjectival, deoarece este exprimat printr-un adjectiv: harnic, elegantă, bătrâni, uituci. Cum se realizează acordul? Numele predicativ exprimat prin adjectiv se acordă în număr, gen şi caz cu subiectul. Hai să lămurim prin exemple: 1. Dacă substantivele-subiect sunt nume de fiinţe, masculine şi feminine, masculinul are prioritate:

  • Băieţii şi fetele sunt chemaţi la cules de struguri.

Subiect multiplu = băieţii şi fetele Predicatul este la plural, iar numele predicativ este la genul masculin (chemaţi se acordă cu băieţii). Şi acum pregăteşte-ţi cana cu ceai de care îţi spuneam la început: 🙂 2. Dacă substantivele sunt nume de lucruri, acordul numelui predicativ se face în mai multe feluri: a) Subiectul multiplu format dintr-un substantiv neutru (un deal, două dealuri) şi unul la feminin (o femeie, două femei) cere ca numele predicativ să fie la plural, feminin. Predicatul este acelaşi, indiferent de ordinea substantivelor.

  • Castronul şi farfuria sunt curate.

Subiect multiplu = castronul şi farfuria Predicat la plural, feminin = curate b) Subiectul multiplu format dintr-un substantiv la genul masculin şi unul feminin cere ca numele predicativ să fie la feminin: b.1.) când substantivul masculin e la singular, numele predicativ este la feminin.

  • Pantoful si geanta sunt galbene.
  •  Pantoful şi gențile sunt galbene.  (indiferent de ordine)

b.2.) când substantivul masculin este la plural, predicatul se acordă cu cel mai apropiat:

  • Pantofii  şi geanta sunt galbene.
  • Geanta  şi pantofii sunt galbeni. (indiferent la ce număr se află substantivul feminin)

c) când subiectul  multiplu este format dintr-un substantiv masculin la singular şi dintr-un substantiv neutru, indiferent de număr, se pune numele predicativ la neutru plural. (se acordă cu substantivul la neutru – un covor, două covoare):

  • Peretele şi covorul  din camera ei sunt curate.

d) când substantivul masculin e la plural, iar cel neutru la singular, numele predicativ e la masculin:

  • Copacii şi dealul (Dealul şi copacii) sunt înalţi.

e) Dacă ambele substantive sunt la plural, predicatul se acordă cu cel mai apropiat:

  • Copacii şi dealurile sunt înalte.
  • Dealurile şi copacii sunt înalţi.

Gata pe azi! Nu ştiu cum ţi s-a părut ţie, dar mie mi-a luat ceva timp să descifrez ce tocmai ai citit. Sunt multe reguli, aşa e. Limba română a fost generoasă din acest punct de vedere. Însă am o rugăminte: Scrie-ţi pe o foaie regulile şi un exemplu. Apoi, pune-o în sertar. Şi când ai nevoie de ea, te afli într-o astfel de situaţie încât nu ştii ce să alegi, te uiţi peste ce ai scris, vezi ce caz este şi gata. Ai rezolvat. Iar cu timpul, exersând, o să-ţi vină natural să ştii, fără foaie. E ca şi cum nu ţi-ai şti numărul de telefon şi l-ai citi de atâtea ori persoanelor care ţi-l cer, încât, până la urmă, îl ţii minte. Dacă ai completări la ce am scris, spune-ţi părerea! Cu drag, Vio

Oamenii este frumoşi (acord gramatical)

15 comentarii la „Oamenii este frumoşi (acord gramatical)

  1. Dom’ne, chestiunea chiar este complicata! Culmea este ca revazindu-mi amintirile am constatat ca nu gresesc in cazul acestor „exprimari” si asta datorita fostelor mele profesoare de limba romana, in special doamnei Simionescu Niculina care mi-a predat aceasta materie in liceu. Tinind seama de faptul ca liceul pe care l-am urmat eu era unul de specialitate, chestiunea este cu atit mai importanta pentru ca limba romana nu intra in prioritatile de predare.Dar stiti cum se spune ca omul sfinteste locul!.Intre timp, adica de cind am terminat eu liceul, limba romana a iesit cu totul din prioritatile de predare din scoala romaneasca si am constatat ca nu mai este absolut deloc necesara in exprimarile „alese” ale alesilor.Limba romana a intrat in toate trendurile posibile, asa incit la un moment dat nici nu maistii ce anume zice preopinentul. Mai ales atunci cind ne vorbeste un nene sau o tanti proaspat scoliti prin strainatatzuri! In fine.. .Chestia cu foaia este extrem de utila! In rest toate bune! ( Vorba vine !) La buna vedere !

  2. Vio, esti minunata! Chiar ca a fost munca sa descifrezi toate regulile astea… E buna ideea de a le pastra in sertar pt ca eu n-am retinut (in cazul subiectului multiplu) decat ca se acorda cu cel mai apropiat… :)) Felicitari si te rog mult sa scrii un articol legat de imperativul negativ al verbelor, pentru ca nu mai suport sa vad cate persoane zic „nu fa” in loc de „nu face”.

  3. Bine ai venit în lumea mea! Ba nu, bine te-am găsit în lumea noastră!
    Singura situaţie în care putem spune „eu este”:
    -Raluca, alcătuieşte o propoziţie care să înceapă cu „eu”!
    -Eu este….
    -Vrei să spui „eu sunt”.
    -Da, bine….Eu sunt pronume personal. 😛
    Ştii despre ce nu am citit aici (poate ai scris, dar nu aveam ceaiul la îndemână :D)? Despre situaţia în care subiectul multiplu se află după predicat, nu înaintea lui. Te las pe tine să continui, dacă tot ai început. 🙂 Îmi place că mi-ai pus memoria la încercare cu acest articol. Nu sunt chiar aşa bătrână, frate!

    1. Mulţumesc, Raluca!

      Comentariul tău a fost de ajutor. Poţi să dai şi un exemplu, te rog, în care subiectul este după predicat?

      O zi frumoasă!

      p.s. Felicitări pentru blog! 🙂

      Vio

  4. Felicitari pentru articol!

    As avea o intrebare care are legatura cu articolul. Daca, de exemplu, am o tabla si o tastatura si ambele au culoarea neagra formularea corecta ar fi „Tabla si tastatura negre”? Daca da, de ce se foloseste sintagma „Limba si literatura romana” in loc de „Limba si literatura romane”, avand in vedere ca atat limba cat si literatura sunt romane?

    multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Derulează în sus