De ce ți-e teamă?

Salut!

Vio sunt.

Când am făcut acest site, nici prin gând nu mi-a trecut că aș fi nevoită să fac această pagină. Dar… niciodată să nu spui niciodată. 🙂

Cui îi este destinată?

Oricui îi este teamă să nu facă greșeli sau de… mine. 🙂 Sună ciudat? Pentru mine, da, sună.

Dar…

Primesc zilnic mesaje de la cititori care îndrăznesc, cu puțintică teamă, să-mi scrie.

 • „Să știi că am avut rețineri să-ți scriu… din teama de a nu face greșeli.” 
 • „Nu știam ce să fac, să îți scriu, să nu-ți scriu, îmi era teamă 😀 :(”
 • „Citind informațiile de pe site, m-ai făcut să prind curaj. Mi-aș dori să aflu și mai multe! Mie tare îmi place când mă corectează cineva!!!”

Acestea reprezintă doar o mică parte dintre ele. Mai jos îți voi reda răspunsul meu pe care l-am scris sub formă de comentariu la unul dintre articolele de pe site.

„Nu ai absolut niciun motiv să-ți fie teamă. Aș vrea să reușesc într-o zi să dărâm mitul acesta :). Scopul acestui site e să-i ajute pe cei care vor să-și îmbunătățească modul de a scrie și de a se exprima. Ce spui tu e ca și cum te-ai duce la doctor și te-ar certa că te-ai îmbolnăvit. Cauzele pentru care nu toți iubesc gramatica se știu. Nici nu vreau să insist pe acest subiect. Cam toată lumea se pricepe să acuze. Dar cine vine cu o soluție? În asta constă munca mea. Să vin cu o soluție reală la problemele de limbă cu care se confruntă din ce în ce mai multe persoane. Deci… îndrăznește! 🙂

Eu cred în comunicarea între oameni, în sinceritate, în înțelegere și optez pentru transparență. Acestea sunt câteva dintre valorile acestui site, locul unde eu scriu din experiența mea și locul unde răspund întrebărilor tale. Ca să te ajut, am nevoie de o comunicare deschisă, fără rețineri.

Îți mulțumesc și sper că am rezolvat și acest mister! 🙂

Cu drag,

Vio!

13 thoughts on “De ce ți-e teamă?

 1. mara

  Salut, Vio,
  Mara sunt. Acum nu am nicio întrebare legată de limba română. Îmi place tare mult să-ţi citesc articolele, ştii să dai răspunsuri clare într-un stil plăcut ,cred că oricine poate învăţa să scrie bine.
  O, mi-am amintit de ceva: nu ştii de ce se scrie fără alineat primul paragraf dintr-un capitol de carte?
  Am corectat o carte pentru o editură de la Oradea. Am pus semnul de alineat, aşa am învăţat eu, dar cartea a apărut aşa cum era înainte de corectare. Atunci am văzut că şi şi în alte cărţi s-au eliminat aceste alineate din primul paragraf?
  Îmi poţi da un răspuns? Cum e corect? În continuare apar alineate…
  Îţi doresc sărbători fericite şi numai mine.

  Mara

  Reply
  1. Vio

   Salut, Mara,

   Îţi mulţumesc peuntru urări! Şi eu am corectat câteva cărţi şi am observat acelaşi lucru. Nu ştiu exact motivul,în acest moment, pentru care s-a eliminat primul paragraf, dar mă informez şi revin să-ţi spun.

   Sărbători fericite şi ţie!

   Cu drag,

   Vio

   Reply
 2. Lucian

  Sunt de acord cu tine şi pe cât pot mă voi implica în aceste activităţi însă timpul meu este destul de limitat din cauza altor probleme. Daca nu voi reuşi în viitor să îţi dau un răspuns la fiecare dintre mail-urile primite îmi cer scuze. Totuşi pe perioada iernii sper că voi avea mai mult timp la dispoziţie. Oricum îţi doresc succes şi forţa de a continua întrucât se vede că e ceva de calitate.

  Reply
  1. Vio

   Salut, Lucian,

   Îţi mulţumesc pentru mesaj. Păi, site-ul e deschis oricând. Când ai un minut liber şi ai nevoie, mai arunci o privire:d.

   Mulţumesc pentru încurajări!

   O seară plăcută!

   Vio

   Reply
 3. Nicolae B.

  Draga Vio ,
  Iti doresc un Craciun Fericit si un AN NOU plin de bucurie .
  LA MULTI ANII

  Multumesc mult pentru tot ce-mi trimiti.

  Reply
  1. Vio

   Nicolae,

   Îţi mulţumesc muuuult de tot pentru mesaj. Deşi azi e prima zi de iarnă în Bucureşti, citind cuvintele tale, am şi uitat că afară e destul de frig, iar cerul e gri.

   Sărbători fericite, alături de cei dragi ţie! Bucură-te de fiecare clipă şi percepe-o ca fiind cea mai bună care poate exista în acest moment pentru tine!

   Cu drag,

   Vio

   Reply
 4. John

  Draga Vio,
  Multumesc pentru raspunsul extrem de urgent, care a venit de la tine,
  cred ca am suficient material deocamdata din ceea ce pot citi din comentariile prietenilor tai si fiecare intrebare sau comentariu il simt ca o „mangaiere”, insa cred ca e mult de lucru in acest domeniu……..voi face tot posibilul ca nepotzii mei sa poata beneficia din ceea ce tu ai pus la dispozitzia noastra pe acest blog si am sa te tzin la curent……
  In continuare iti doresc mult succes si putere de munca, transparenta si dragoste fatza de ceea ce faci si fatza de cei pe care vrei sa-i ajuti……
  Multzumesc inca odata ca mi-ai raspuns ……….JT

  Reply
 5. Dee dee

  Vio,
  Te rog sa ne spui cand se scriu verbele in interiorul frazei,propozitiei, cu doi de i.Scrii,vii,devii….care-i regula?Si care sunt verbele in afara de acestea trei!
  Multumesc

  Reply
 6. O altă Vio

  Bună seară.
  Care este forma corectă: Îmi place tare mult să ascult… sau Îmi place foarte mult să ascult…

  Mulţumesc.
  O altă Vio

  Reply
 7. unique

  Foarte interesant.Am ceva ani in spate si credeam ca stiu sa scriu.La un moment dat,cineva mi-a atras atentia asupra greselilor,in special,unde pun virgula.Trebuie sa recunosc ca de atunci m-am blocat.Am senzatia ca scriu pentru prima data,ca nu mai stiu nimic.Imi este greu sa mai scriu, cuiva,ceva, de teama.Simt cum am uitat tot ceea ce stiam candva .Ma bucur ca exista oameni,ca tine, care nu judeca.M-as bucura daca m-ai putea ajuta. Multumesc.
  Imi cer scuze pentru greselile pe care ,cu siguranta, le-am facut.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *