Bonus pentru abonați

Salut!

De când s-a lansat http://scriebine.ro/, zilnic am primit mesaje cu felicitări, dar și cu diverse nelămuriri. Ceea ce a fost o surpriză pentru mine. La început, nimeni nu prea credea în ideea mea, dar, pas cu pas, cei interesați au început să apară. Într-un timp atât de scurt, am primit atât de multe mesaje, încât mi-am făcut un tabel și am scris toate dilemele lingvistice.

Dacă încă nu ți-am spus că îmi plac oamenii care vor în permanență să-și îmbunătățească anumite aspecte ale vieții, afli acum. Toți cei care s-au înscris îmi sunt dragi. Începem să devenim prieteni.

Și m-am hotărât să le dau un bonus drept mulțumire că s-au înscris,care începe așa: 

 • „Aș vrea să-ți trimit câteva ponturi (altele decât cele scrise pe blog) în ceea ce privește secretele felului cum scrii și cum te exprimi, subtilități pe care nu oricine le percepe, greșeli pe care eu le întâlnesc foarte des.”
O să-ți dau două exemple:
 • alți sau alții?
 • a prinde în flagrant sau a prinde în flagrant delict?

Ei, după lansarea acestei provocări din partea mea, răspunsul a fost extraordinar.

Din cauza lipsei de spațiu, o să-ți dau doar câteva detalii despre ce se întâmplă în spatele cortinei blogului http://scriebine.ro/:

„Super! De multe ori mă împiedicam de ele, și chiar nu știam care e forma corectă, așa că le scriam cam la nimereală.” (Evelina)

„Mersi pentru mail-uri și te rog să îmi mai trimiți de îndată când ai noi lămuriri/cazuri/exemple de așa da/așa nu 🙂 Sunt foarte folositoare și eliberatoare, ce-i mai frumos decât zborul lin și încrezător printre sau pe aripi din cuvinte?” (Rareș)

„Da, mi se pare foarte utilă și concisă această abordare… Mult spor în acest lucru minunat pe care îl întreprinzi. Numai bine!” (darklight)

Vă mulțumesc tuturor pentru susținere. Dacă ne adunăm forțele, chiar putem face primul pas către schimbare!

Cu drag,

Vio

12 thoughts on “Bonus pentru abonați

 1. John

  Draga Vio,
  in primul rand vreau sa iti doresc Un An Nou plin de sanatate, bucurii si succese in munca ta.
  Am primit un e-mail de la un prieten si asa am aflat despre intentiea ta de-a ajuta pe toti aceia care vor sa-si imbunatateasca cunostintzele in L. Romana…..
  Ei bine, eu sunt plecat in America de peste 23 de ani, timp in care L. Romana nu a stat pe loc, iar noi cei plecati am ramas la ” nivelul” cunostiintzelor ( sau necunstiintzelor) de la vremea aceea. Intre timp aici pe taram american s-au nascut nepotzii nostri care au invatzat ( cat de cat) L. Romana de la noi cei plecatzi, dar si aceasta, limitata in vocabular si redusa doar la ceea ce se vorbea in familie.
  Nepotzii nostri au vizitat Romania de mai multe ori, dar au probleme cu L. Romana pe care o intalnesc atunci cand merg ” acasa”…..
  Ceea ce vreau eu sa spun este ca sunt si romani din Romania care nu vorbesc corect
  (media in special foloseste de multe ori cuvinte, gramatica si ortografie „dupa ureche” impletita intentzionat cu jargoane de mahala sau tziganisme grosolane care fac ca L. Romana sa nu fie ceea ce de fapt este ea cu adevarat….
  si acum intrebarea mea catre tine este: cum poate cineva care este vorbitor de o alta limba ( in cazul nostru, engleza) sa ajunga in contact cu aceste minunate intentzii ale tale, sau am mai vazut si alte nume precum, Gabi, Mircea si altii care stiu sa foloseasca virgulele, pluralele si alte comori ale lingvisticii romanesti, fara ca cineva sa comenteze negativ la nivelul lor de romana, este oare cineva gata sa ofere ajutor celor care sunt dornici si deschisi pentru a invatza aceasta limba minunata, fara sa fie in primul rand batjocoritori si cinici ???
  pretinzand doar ca vorbirea limbii romane trebuie sa fie la nivelul lor si tot ceea ce ei considera sub acest „standard” este nepregatire si incultura ?????
  Personal cred ca fiecare dintre noi avem limitele noastre in ori si ce domeniu, dar cu toate astea, am putea ajuta pe cei „inferiori” noua prin transparenta, flexibilitate si dragoste, in acest fel vom fi mai putzin critici si caustici si cei ce vad ca suntem gata in a ajuta pe cei nevoiasi, ei vor gasi in noi ajutoarele potrivite si minunate………
  Draga Voi, iti doresc inca odata mult succes in ceea ce faci, iti mai doresc sa te inconjori de oameni minunati si talentati in cunoasterea limbii romane…….
  Vezi aici in America, scoala este organizata pe „nivele” sau „credite” si fiecare stie ca atunci cand termina un liceu, un colegiu sau o univeritate, au ajuns la nivelul „cutare” in L. Engleza ( Associate, Bachelor, Master, Dr sau Ph.D Degree) si in felul acesta se face diferentzierea, iar daca cineva vrea sa-si imbunatatzeasca cunostintzele fata de nivelul la care este, stie exact unde sa apeleze si de la ce nivel sa inceapa cu pregatirea…
  desigur ca se plateste pentru aceasta, dar rolul unei „scoli” este acela de-a ajuta fiecare persoana in atingerea scopului propus, indiferent de varsta, ori aceasta este minunat, pentru ca nimeni nu se simte frustrat sa inceapa din nou sa merga la ” scoala” indiferent de varsta, ma refer aici la varste peste 50, 60, 70 sau mai mult…..
  Nu stiu daca ma intzelegi…………scoala nu trebuie sa se multumeasca in a pregatii doar
  elevii de la clase, trebuie sa faca si „bani” …pentru ca toate aceste „facilitatzi” ale scolii respective sunt facute cu plata in bani…………si poate pregati adultzii dornici de progrese in ori si ce alt domeniu, si de aici vin „bani la scoli „, nu trebuie sa stam doar la dispozitia banilor alocati de Guvern………….de fapt aceast subiect este mult mai vast si depasim ideea de la care am pornit……..
  Mult succes si sa auzim numai de bine……….Cu mult drag John T.

  Reply
  1. Vio

   John!

   Prin cuvintele tale, ai reuşit să îmi furi cuvintele. Ţi-am citit comentariul, mi-am rezervat puţin timp să mă gândesc ce să-ţi răspund şi acum iată-mă la butoane.

   ÎŢI MULŢUMESC! Îţi mulţumesc pentru toate cuvintele, gândurile frumoase şi pentru susţinere.

   Ştii, înainte să pornesc acest proiect, nu aveam idee câţi oameni au nevoie de limba română. Atât eu, cât şi cei din jurul meu nu credeam că mai interesează acest aspect pe cineva. Eu am riscat. Iar acum, după şase luni, îmi dau seama că uitarea limbii române e ca o suferinţă în tăcere, despre care nu se prea vorbeşte, din diverse motive.

   Faptul că, deşi ai plecat de mulţi ani din România, tot îţi mai pasă de limba ta nativă m-a emoţionat.

   Şi, da!!! Foarte adevărat!!! Eu mă mir uneori cum cei din afara ţării nu vor să uite româna, iar cei de lângă mine o ignoră.

   Ca să-ţi răspund la întrebare, aş vrea să-ţi spun ceva înainte. Mulţi dintre cititorii acestui blog au o reţinere în a-mi scrie. Poate din acelaşi motiv menţionat şi de tine: le e teamă că o să-i critic, o să-i judec pentru că nu ştiu.

   Pentru asta, am fost nevoită să creez o pagină specială în care să scriu următoarele cuvinte: (citeşte şi vei înţelege)

   http://scriebine.com/de-ce-ti-e-teama/

   Nu-ţi fie teamă:)! În toate domeniile şi peste tot se vor găsi oameni care să judece, să critice mult prea aspru, dovedindu-şi superioritatea sau vrând să-şi arate cunoştinţele.

   Eu îi respect şi-mi sunt dragi toţi cei cu care comunic. Mă bucur când cineva mă întreabă şi ştiu că fiecare e la un nivel. În alt domeniu, şi eu sunt la un anumit nivel, nu excelez. Şi cred că niciodată nu e prea târziu să înveţi.

   Mă bucur tare mult că ai scris acest comentariu. Îţi mulţumesc! 🙂

   Cu mult drag,

   Vio

   Reply
 2. carmen

  Draga Vio, iti urez mult succes in continuare si cred ca secretul tau stau in determinarea ta, in felul in care esti de nezdruncinat in crezurile tale, admir mult la tine aceste calitati si vorba ta , ,,daca eu ,o mana de om, am reusit, pe voi ce va retine”
  Cu mult , mult drag , o vesnica ,,vinovata” -gramatical ,Carmen

  Reply
  1. Vio

   :)) Mulţumesc, Carmen! Când am zis eu asta? Că nu mai ştiu! :d

   Reply
 3. Horas

  De foarte putin timp am intrat in posesia acestui blog, dar ma bucur ca exista. Am invatat multe si copii mei se vor abona. Cred ca dl. Pruteanu ar fi fost mandru de tine. Tine-o tot asa.

  Reply
  1. Vio

   Mulţumesc, Horas! Şi eu mă bucur că încă mai sunt oamneni receptivi la astfel de iniţiative!

   O zi minunată!

   Vio

   Reply
 4. Horas

  Apreciez ceea ce faci și modul în care expui aceste greșeli.
  O altă expresie greșită foarte des întâlnită este: marea majoritate, de parcă ar fi „două majorități”. Aștept cu nerăbdare corecțiile ce se impun. O zi excelentă.

  Reply
  1. Vio

   Mulţumesc! Ştiu. E foarte des întâlnită. Sper să nu devină normă, în final!

   Reply
 5. Mihai

  Buna Vio
  Eu sunt Mihai
  tocmai am descarcat PDF-ul tau si am gasit de cuviinta sa ofer un feedback
  maerialul este super, in principiu sunt de acord cu ce ai scris, mai ales la partea de cacofonii si indicatia ca oricand poti evita elegant incurcaturile modificand fraza. Corect.
  am o nedumerire la discutia „care/”pe care”. Eu stiam ca se evita „pe” din cauza, nu datorita :), ca suntem, nu-i „asea”, americani si folosim logica gramaticala de acolo.
  cu respect Mihai

  Reply
  1. Vio

   Mulţumesc, Mihai!

   „am o nedumerire la discuţia “care/”pe care”. Eu ştiam că se evită “pe” din cauza, nu datorită, că suntem, nu-i “aşea”, americani şi folosim logica gramaticală de acolo.”

   Nu am înţeles care e nedumerirea.:)

   O zi frumoasă!

   Vio

   Reply
 6. Georgiana

  buna,

  mi se par foarte interesante articolele tale. cum pot descarca si eu pdf-ul 7 GREȘELI pe care le faci când încerci să-ți transmiți mesajul?

  Reply
  1. Vio

   Bună, Georgiana!

   Ca să descarci pdf-ul trebuie să te abonezi şi să-ţi introduci adresa de e-mail. 🙂

   O zi plăcută!

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *